صفحه اصلی > اخبار و اطلاعیه های معاونت 


  چاپ        ارسال به دوست

22 اردیبهشت: نقش مردم، مسئولین، سمن ها در تغذیه سالم از مزرعه تا سفره

هفته ی سلامت

22 اردیبهشت: نقش مردم، مسئولین، سمن ها در تغذیه سالم از مزرعه تا سفره

وقتی صحبت از مزرعه به میان می‌آید ابتدا باید زنجیره مراقبت از خاک کشاورزی آغاز شود. آیا خاک که غذای انسان را تأمین می‌کند مورد مراقبت کافی قرار می‌گیرد؟ می‌دانیم که کود نامناسب، استفاده از آفت‌کش‌های مختلف که برای ازبین‌بردن آفات به کار می‌رود و...، می‌تواند خاک ما را آلوده کند.کودهای نیتراته که درحال حاضر بیشترین مصرف را دارد، ممکن است موجب شود میزان نیترات در گیاهان خصوصا گیاهان غده‌ای مانند هویج، سیب‌زمینی، انواع ترب، چغندر و... زیاد شود و خطراتی مانند افزایش سرطان را در جامعه به‌دنبال داشته باشد.

با توجه به فرایند تولید مواد غذایی ،بخش کشاورزی ارتباط تنگاتنگی با تغذیه سالم دارد .توجه به تولید محصول سالم با رعایت اصول استفاده از انواع سموم وکودهای آلی و شیمیایی ،نحوه نگهداری و انبار مواد غذایی ،حمل محصولات کشاورزی به کارخانجات، روشهای فرآوری، بسته بندی، حمل تا فروشگاههای عرضه و در نهایت خرید و روشهای طبخ همگی بر مصرف یک غذای خوب و مغذی و سالم توسط خانواده ها تاثیرگذار است.

سازمان جهانی بهداشت ۶ راهکار مهم را برای داشتن تغذیه سالم، توصیه کرده است:

۱- نوشیدنی‌های الکلی را به هیچ عنوان مصرف نکنید.

۲- مصرف نمک خود را به کمتر از پنج گرم در روز کاهش دهید.

۳از مصرف نوشیدنی‌های قنددار پرهیز کنید.

۴از مصرف بیش از حد چربی و روغن اجتناب کنید.

۵- غذا‌های متنوع مصرف کنید که شامل میوه‌ و سبزی هم باشد.

۶- هیدراته بمانید یعنی به مقدار کافی آب بنوشید.

 


  روش‌هایی برای تهیه غذای سالم:

-شستن دست‌ها با آب و صابون قبل از تهیه و آماده کردن غذا
_
شستن و ضدعفونی کردن تمام سطوح و ابزار‌های مورد نیاز آماده کردن غذا
_
محافظت آشپزخانه از حشرات و حیوانات
_
جدا کردن مواد غذایی پخته و خام
_
جدا کردن گوشت خام، مرغ و ماهی از دیگر مواد غذایی و نگهداری آنها در ظروف جداگانه
_
استفاده کردن از ابزار و ظروف جداگانه مثل چاقو، تخته‌های آشپزی برای خرد کردن
_
ذخیره کردن غذا در ظروف جداگانه برای جلوگیری از تماس غذا‌های پخته و خام

 

_پختن غذا به‌طورکامل، به ویژه ماهی، گوشت، مرغ و تخم‌مرغ
_
پختن غذا‌هایی مانند سوپ و خورشت به طور کامل و رساندن به نقطه جوش تا ۷۰ درجه سانتیگراد
_
گرم کردن مجدد غذا در استفاده مجدد
_
نگهداری غذا در دمای سالم و مناسب
_
نگه نداشتن غذا به مدت ۲ ساعت یا بیشتر در دمای اتاق
_
قرار دادن هر گونه مواد غذایی پخته شده و فاسد شدنی در یخچال
_
گرم کردن مجدد غذا تا ۶۰ درجه سانتیگراد

نقش مردم در تغذیه سالم

استفاده از محصوالت غذایى ارگانیک یک شیوه ى تفکر جدید در ارتباط با مواد غذایى، سلامت و طبیعت است.

 ▪ نگرش مصرف کنندگان به محصولات ارگانیک در جامعه باید افزایش یابد.

 ▪ ترکیبات غذایی باید در محدوده مجاز سلامت بوده وبسته بندی محصول با شرایط نگهداری آن متناسب باشد.

درزمان خرید مواغذایی مردم باید آگاهانه به بررسی ترکیبات مواد غذایی و نحوه بسته بندی آنها بپردازند.

مردم باید برای نحوه نگهداری، پخت و مصرف مواد غذایی آموزش ببینند و برای این آموزش تلاش کنند.

نقش سمن ها در تغذیه سالم به طور کلی فعالیت هایی نظیرموارد زیردر انجمن ها انجام می شود:

 ▪   ایجاد مراکز جهت مشاوره مواد غذایی

پیگیری ایجاد دهکده سلامت برای استقرار واحدهای تولید موارد غذایی سالم و ارگانیک

▪   ایجاد مرکز درمانی

▪   ایجاد و راه اندازی کلینیک های درمانی

اطلاع رسانی از طریق درج مقاله در روزنامه های محلی

برگزاری کارگاه های آموزشی، همایش ها و نشست های تخصصی در خصوص غذای سالم

تشویق مردم جامعه به حفظ سلامت و تندرستی خود برای کمک به کشاورزی ارگانیک و حفظ محیط زیست و نجات از بیماری ها که اصل و اساس آن تغذیه است.

نقش مسئولین در تغذیه سالم

تأکید بر اعمال استانداردهای کنترل کیفی تولیدات و فرآورده های کشاورزی

▪   تدوین حدود مجاز باقی مانده سموم و آفت کش ها و فلزات سنگین در محصولات کشاورزی به صورت استاندارد های ملی توسط وزارت جهاد کشاورزی و سازمان ملی استاندارد ایران

افزایش آگاهی جامعه نسبت به تغذیه سالم ازطرق پخش برنامه آموزشی نحوه خریدومصرف موادغذایی سالم از رسانه های عمومی

 ایجاد تدابیر مهم در زمینه بسته بندی صحیح موادغذایی در مراحل آماده سازی کالا برای حمل و نقل، توزیع، نگهداری، فروش و مصرف نهایی

منابع

لیالآندرواژ وهمکاران.بررسی عوامل موثربرنگرش وقصدخرید مصرف کنندگان موادغذایی ارگانیک:مدل معادالت ساختاری.فصلنامه علمی پژوهشی آموزش بهداشت وارتقای سالمت.دوره هشتم.شماره اول.بهار99

 محمدعلی ملبولی وهمکاران.زیست فناوری کشاورزی وسالمت غذا. مجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی جلد (1397) شماره3


١٤:٥٠ - 1401/02/21    /    شماره : ٢٨٢١٥    /    تعداد نمایش : ٧٥



خروج